Het belang van een cursus veilig werken met een heftruck

Bedrijven met opslagcentra of magazijnen maken gebruik van heftrucks. Dit is meer dan een hulpmiddel dat iedereen zomaar kan besturen. Een heftruck weegt een paar ton. Daarom zijn bedrijven wettelijk verplicht de chauffeurs van heftrucks een certificaat te laten halen zodat zij deze veilig kunnen besturen. 

Waarom een cursus veilig werken met heftruck?

Er zitten risico's aan het besturen van een heftruck. Het is een zwaar vervoersmiddel. Een chauffeur moet daarom goed geïnstrueerd zijn om deze te besturen om onnodige ongelukken te voorkomen. Dat is volgens de Arbowet verplicht. Elke werknemer die soms of regelmatig een heftruck bestuurt, moet daarom een cursus volgen om veilig met de heftruck om te kunnen gaan. Denk aan magazijnmedewerkers, operators, vrachtwagenchauffeurs of productiemedewerkers. Gebeuren er bedrijfsongevallen met een heftruck die werd bestuurd door een chauffeur die niet in het bezit was van een heftruckcertificaat? Dan riskeert het bedrijf aansprakelijkheid met als gevolg schadeclaims en/of boetes. Hebben alle chauffeurs in ene bedrijf echter een heftruckcertificaat, dan is het bedrijf goed verzekerd wanneer er onverhoopt toch een ongeval plaats vind.

Wat behandelt de opleiding veilig werken met heftruck? 

De cursus veilig werken met een heftruck duurt meestal een dag Kijk op de  site bij cursussen Tijdens de cursus worden een aantal zaken behandeld:

  • De werking van de heftruck.
  • Het op de juiste manier bedienen, gebruiken en verplaatsen van een reachtruck of vorkheftruck.
  • Manoeuvreren.
  • Lasten op de juiste manier optillen, plaatsen en verplaatsen met de heftruck.
  • Werken op een ergonomisch verantwoorde manier.
  • Alle relevante regelgeving.
  • Onderstrepen van belang van een veilige werkplek.

Een cursus bestaat uit een theorie en praktijkgedeelte. Hierbij leert de cursist ook over het onderhoud van de heftruck en de eventuele consequenties wanneer de heftruck niet op een veilige manier wordt bestuurd. Hierbij wordt ook een stukje bewustwording behandeld, zodat de cursist zich realiseert wat de gevaren kunnen zijn. Verder zijn de cursussen vaak ook in het Engels of Duits te volgen maar kennis van de Nederlandse taal is meestal wel een vereiste. De cursus sluit af met een theorie- en praktijk toets. Wanneer een cursist deze toets met succes aflegt, ontvangt hij het heftruckcertificaat en een veiligheidscertificaat. De geldigheid daarvan is vijf jaar. De minimale toelatingsleeftijd is 16 jaar. Wanneer een heftruckcertificaat bijna verloopt, moet een nascholing worden gevolgd. Deze opfriscursus, bedoeld om het certificaat met weer vijf jaar te verlengen, duurt meestal een dag. Hierbij wordt weer de theorie maar ok vooral de praktijk behandeld.

Meer weten over cursus veilig werken met heftruck?

Wil u meer informatie over de opleiding veilig werken met heftruck? Kijk dan voor meer informatie op http://roordingbhv.nl/ en vraag vandaag nog een cursus aan!

 

Ga naar boven